Profil de voluntar - Claudia Popa - in Sibiu

Zilele trecute am sacait-o pe Claudia Popa cu cateva intrebari legate de activitatile ei in folosul comunitatii sibiene, in vederea realizarii unui portret. Portret de voluntar!

Ce este "portret de voluntar"? Portret de voluntar doreste a fi o interfata care sa spuna cele mai sincere povesti ale voluntariatului din Sibiu. Mai bine zis un mijloc prin care sa ii cunoastem pe cei mai activi, destoinici, inimosi, energici si plini de pasiune voluntari care fac atata cinste Sibiului. 
Claudia Popa este formatoarea supervoluntarilor in Sibiu! Iata ce a raspuns:

Fara voluntari, Sibiul nu ar fi Sibiu!

Citadela Sibiana: Claudia, esti de foarte mult timp in lumea voluntariatului insa te rog sa iti aduci aminte ce a insemnat pentru tine prima experienta de voluntar? Cum de ti-a venit ideea sa te apuci de voluntariat, pentru ca mai apoi sa il sustii, promovezi si organizezi grozave oportunitati pentru voluntari?
Claudia Popa: Am inceput sa voluntariez in primul an de facultate, din pura curiozitate. Intr-o zi cu soare cu soare, pe Colina Universitatii Transilvania din Brasov prietenul unei colege ne-a povestit cat de fain se distreaza tinand ore de preventie HIV in licee... fascinant, mai ales pentru cineva ca mine, pasionat de subiect (si intrigat de ideea de voluntariat). Am ramas sa fac voluntariat pentru ca am invatat enorm, primind tot felul de responsabilitati, mai simple sau mai complexe, am invatat sa-mi deschid gura, ochii si mintea. Si pentru ca am avut noroc sa interactionez cu voluntari dinamici, plini de idei si capabili sa transmita si altora din energia lor si sa ii sustina in activitate. De ce sustin si promovez voluntariatul? Pentru ca este unica activitate care te dezvolta ca OM, care-ti ofera competente si valori, prieteni si satisfacerea unor nevoi de ordin superior (asta in cazul in care papa, facebookingul si sexul nu vi se mai par suficiente :)) ) Si pentru ca este addictive, mai ceva ca ciocolata :))


Citadela Sibiana: Spune mi cateva dintre principiile dupa care te ghidezi, in tot ceea ce faci.
Claudia Popa: 
- daca eu nu, atunci cine?
- orice idee poate duce la alta idee si la rezolvarea a cel putin unei probleme
- schimbarea incepe cu mine
- cand nu stii nici tu, nici google, suna un prieten
- la munca, nu la intins mana
- cand pastilutele colorate nu mai au efect, iti recomand creioanele. tot colorate ;)


Citadela Sibiana: Cine este Claudia Popa, persoana din spatele voluntarului, persoana din spatele Asociatiei Colors?
Claudia Popa:  O persoana ca oricare alta, cu idei, dileme, nuante, crize, culori...


Citadela Sibiana: Ce perspective crezi ca are voluntariatul in societatea de maine? Crezi ca ar trebui incluse activitatile de voluntariat in programele scolare?

Claudia Popa:  Vorba povestii, vom trai si vom vedea. Atata vreme cat vor exista asociativitate, nevoi si oameni, va exista si voluntariat, intr-o forma mai mult sau mai putin organizata. Ar trebui profesorii sa promoveze activitatile de voluntariat si sa-si sustina elevii in alegerea unei activitati potrivite? Categoric da. Ar trebui voluntariatul inclus in pilonul formal de educatie? Din punctul meu de vedere, nu. Voluntariatul este ceva ce faci pentru ca vrei, nu pentru ca trebuie sau pentru ca esti obligat... cred ca in felul acesta s-ar pierde insasi ideea esentiala a lucrului voluntar.


Citadela Sibiana: Povesteste-mi o intamplare preferata, memorabila pentru tine, amuzanta sau oarecare, pe care vrei sa o impartasesti cu drag.
Claudia Popa:  Una haioasa si memorabila este despre o editie a unei tabere de vara pentru voluntari, pe Valea Stezii. Participantii cazati la corturi, drept urmare soarele era absolut necesar. Toate bune si frumoase, terminam noi pregatirile, sosesc participantii, isi instaleaza corturile, dupa care... incepe ploaia... si ploua fara oprire, de creste Steaza atat de mult, incat podetul nostru de lemn aproape ca nu se mai vedea. Undeva seara, dam telefon la colegii de la statia meteo, care, cand aud unde suntem, ne spun "imediat strangeti si plecati, ca e bai si ploaia nu se va opri"... cum sa strangi o tabara cu 100 de persoane si logistica necesara, in miez de noapte, fara sa ii panichezi si traversand paraul care intre timp a crescut mai ceva ca Fat frumos? Decizia noastra a fost sa rezistam pana dimineata, dupa care sa strangem si sa plecam... Si a sosit a doua zi. Cu un soare radios :)) Si cu participanti care nu mai vroiau sa plece acasa. Aceasta cred ca a fost sigura tabara care s-a terminat mai repede cu o zi :)


Citadela Sibiana: Ce mesaj ai transmite celor care vor sa afle ce inseamna voluntariatul in general, in Sibiu in special?
Claudia Popa:  Tuturor celor dornici sa afle ce inseamna voluntariatul in Sibiu, le recomand sa experimenteze macar o data in viata lor acest lucru :) In Sibiu exista organizatii care lucreaza cu voluntari aproape in toate domeniile si o multime de proiecte, in special in domeniile cultural si social. In plus exista resurse informationale (grup pe facebook, voluntari cu experienta, dornici sa ajute si sa ofere sfaturi). Exista Gala pentru Supervoluntari, un eveniment cu traditie, unde ii puteti cunoaste pe cei mai activi voluntari. Nu va satisfac organizatiile existente? Si ce va retine sa creati propriul vostru proiect? :)


Citadela Sibiana: Te rog completeaza, cu oricate cuvinte, ideea: "Fara voluntari (activitati de voluntariat), Sibiul ar fi....."
Claudia Popa:  Fara voluntari, Sibiul nu ar fi Sibiu :)

Claudia Popa este voluntar! In Sibiu, e normal sa fii voluntar!  Si tu poti fi la fel, trebuie doar sa vrei! Pentru ca faptele conteaza!

0 comentarii:

Copyright © C i t a d e l a. . .S i b i a n ă - Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes - Sponsored by Internet Entrepreneur