Noutati, obstacole si solutii

via email:

"Noutati, obstacole si solutii viabile pentru depasirea crizei

prin reasezarea economiei pe baze concurentiale si investii solide

~ concluzii si recomandari ale Forumului anual al Concurentei in Romania ~

Drept urmare a desfasurarii celei de a V-a editii a “Zilei Europene a Concurentei si Competitivitatii in Romania”, organizata recent de catre EUROLINK-House of Europe la Palatul Parlamentului sub genericul „Noul rol al concurentei si competitivitatii in Romania ca mod de combatere a crizei economice si financiare. Cum sa obtinem o bunastare economica durabila printr-o mai buna aplicare a legislatiei comunitare in domeniu”, va semnalam ca pe siteul www.HouseofEurope. ro, la sectiunea dedicata evenimentului, a fost postat un Raport Executiv care prezinta o sinteza a principalelor puncte de vedere, probleme, sugestii si recomandari formulate de catre invitatii si participantii prezenti la acest forum national inter-activ.

Principalele teme abordate au fost: acordarea Ajutoarelor de Stat si de minimis; urgenta cresterii rolului Consiliului Concurentei, in special in obtinerea schemelor sectoriale de Ajutor de Stat si combaterea intelegerilor ilegale ale cartelurilor economice; dificultatile procesului de co-finantare/ garantare bancara a proiectelor; necesitatea introducerii unei reglementari unitare si coerente a profesiilor liberale, in special a celei de notar public; solutiile practice pentru o mai buna atragere si utilizare a Fondurilor Europene in anul urmator.

Mentionam ca evenimentul s-a bucurat de mesaje speciale din partea reprezentantei Presedintiei UE in Romania asigurata de Ambasada Suediei prin Dl Andreas JOHANSSON si a Comisiei Europene prin Directorul General al DG Concurenta, Dl Philip LOWE. Totodata, in dialog direct cu participantii s-a aflat Directorul General al Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), Dl Stefan CIOBANU, care a prezentat, a comentat si a raspuns concret privind principalele initiative, probleme intampinate si noutati intervenite in procesul de accesare si implementare al programelor/ proiectelor realizate din Fonduri Europene.

In ciuda faptului ca Forumul s-a desfasurat in acest an in conditii politice si economice neprielnice, participantii au apreciat in majoritate calitatea informatiilor primite, gradul de interactivitate si posibilitatea formularii unor sugestii si recomandari privind problemele punctuale aduse in discutie. S-a remarcat insa ca gradul de cooperare si convergenta institutionala al autoritatilor chemate sa coordoneze si sa decida in domeniul reglementarii concurentei este inca nepermis de scazut. Exista, totusi, un cadru legislativ si un sistem de acorduri de cooperare intre Consiliul Concurentei si alte institutii relevante care ar putea sa produca schimbari mai consistente si mai rapide in privinta asigurarii unui climat concurential mult imbunatatit pe piata romaneasca. De pilda, in acest sens, din partea Consiliului Concurentei se asteapta o combativitate mult mai sustinuta si manifestarea capacitatilor interne de investigatie privind denuntarea si sanctionarea, in timp util, a intelegerilor ilegale din cadrul unor carteluri economice, inclusiv printr-o stimulare mai sustinuta si coerenta a politicilor de clementa care, in alte State Membre UE, au generat in ultimii ani rezultate notabile in favoarea normalizarii mediului concurential. In aceasta privinta, un rol important ar trebui sa-i revina promovarii mult mai largi si mai energice a „culturii concurentei”, in special prin dialogul consultativ structurat cu aparatorii drepurilor consumatorilor in diverse domenii deficitare, precum si sutinerea unor evenimente si activitati comune cu organizatiile neguvernamentale implicate in acest domeniu. De asemenea, o cooperarea cu rezultate mult mai directe si mai bine puse in valoare cu Reteaua Europeana de Concurenta (ECN) ar trebui sa disemineze mai activ bunele practici in domeniu si sa impuna criterii convergente si transparente de analiza / evaluare a activitatii anuale a Consiliului Concurentei, cat si a celorlalte autoritati de reglementare sectoriale din Romania. In acest sens, unul dintre rezultatele palpabile pe termen scurt ar fi acordarea mai multor scheme de ajutor de stat catre anumite sectoare economice care si-ar putea valoriza astfel mai bine capacitatile si viabilitatea lor in aceasta etapa dificila de recesiune economica si instabilitate politica.

Evenimentul s-a desfasurat cu sprijinul Institute of Competiton Law (Paris), precum si al Societatii „Deleanu Vasile-Avocati” , membra Warwick Legal Network, precum si al Agentiei „Phaeton Gala” - PR & Lobby Consulting. Partenerii Media ai evenimentului au fost: Radio Romania Actualitati, BURSA, Concurrences. com, e-Competitions. com, Tribuna Economica, NewsChannel. ro, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta, ClubAfaceri. ro, PRwave.ro, SmartBank.ro, SmartFinancial. ro, StiriEvenimente. ro, Finantare.ro, Comunicatii Mobile, GhiseulBancar. ro, CalendarEvenimente. ro, ComunicateMedia. ro, Early Warning Support.

Pentru mai multe detalii, cei interesati pot consulta Raportul Executiv asupra desfasurarii celei de-a cincea editii a „Zilei Europene a Concurentei si Competitivitatii in Romania” pe site-urile: www.HouseofEurope. ro , www.StructuralFunds .ro sau www.ceftac.ro . "

0 comentarii:

Copyright © C i t a d e l a. . .S i b i a n ă - Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes - Sponsored by Internet Entrepreneur